Wskazania
Tradycyjny produkt leczniczy roślinny stosowany wspomagająco w biegunkach.
Dawkowanie
Dorośli: 1 łyżkę (ok. 4 g) owocu borówki czernicy zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez ok. 10 min i przecedzić. Pić 2-4x/dobę po 0,5-1 szklance odwaru. Stosować zawsze świeżo przygotowany odwar.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na owoc borówki czernicy.
Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożności
W przypadku wystąpienia bólów brzucha, gorączki, nudności, wymiotów, stwierdzenia w stolcu śluzu, ropy lub krwi lub innych niepokojących objawów należy poinformować pacjenta, aby skontaktował się z lekarzem. Nie zaleca się stosowania u dzieci, biegunkę u dziecka powinien leczyć pediatra. Jeśli objawy nie ustępują w trakcie 1-2 dni od momentu stosowania produktu leczniczego, nasilają się lub występują działania niepożądane należy skonsultować się z lekarzem. Nie obserwowano wpływu produktu na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn.
Interakcje
Stosowanie produktu łącznie z lekami przeciwzakrzepowymi (np. heparyna i jej pochodne, warfaryna) i przeciwpłytkowymi (np. ASA), czynnikami trombolitycznymi może zwiększać ryzyko krwawień.
Ciąża i laktacja
Ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania owocu borówki czernicy w okresie ciąży lub karmienia piersią nie zaleca się przyjmowania produktu leczniczego. Brak danych dotyczących wpływu na płodność.
Działania niepożądane
Nieznane.
Przedawkowanie
Nie zgłoszono żadnego przypadku przedawkowania.
Działanie
Nie wykonano badań.
Skład
100 g produktu zawiera 100 g owocu borówki czernicy.
Komentarze
[ z 0]